Onderzoeksportaal

Engels

Economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel

Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapport

  • Enya Wynants
  • Kristof Rubens
  • Jan Hostens
  • Ines Cottignie
  • Nathalie van Hal
  • Niels De Brier
  • Lore Knaepen
  • Jeroen Willemsen
  • Leo Koning
  • Henk De Pauw
  • Luc Van den Dorpel
  • Rense Verweerden
  • Geert Jespers
  • David Sebrechts
  • Fien Louwagie
Dit rapport brengt voor het eerst de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen in kaart. Vlaanderen telt 155 ondernemingen die actief zijn in de alternatieve eiwitsector, waarvan 60 bedrijven die zich volledig toeleggen op de productie van alternatieve eiwitten en 95 ondernemingen die naast alternatieve ook conventionele dierlijke eiwitproducten produceren. Samen hebben deze bedrijven een bedrijfswaarde tussen €1,4 en €1,8 miljard en rapporteren ze voor het boekjaar 2022 een winst na belastingen tussen €100 en €123 miljoen euro. Daarnaast stellen ze in datzelfde jaar tussen 2021 en 2532 fulltime-equivalents (FTE’s) tewerk. Onze prognoses op basis van literatuuronderzoek voorspellen dat de sector tegen 2035 mogelijk tussen de 6 en 15 keer in omvang kan groeien, afhankelijk van de mate van technologische innovatie, ondersteunende regelgeving en consumentenacceptatie. We concluderen dat de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen een innovatieve sector is die, voorzien van de juiste ondersteuning, veel groeipotentieel heeft en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economie.
Vertaalde titel van de bijdrageEconomic impact of the alternative protein sector in Flanders and Brussels
Originele taal-2Nederlands
Aantal pagina's55
StatusGepubliceerd - 2024

    Expertisedomeinen

  • B420-voeding
Inloggen in Pure