Research portal

Dutch

Mass digitisation of the BR Herbarium

Project: Research

Description

Het herbarium van de Plantentuin Meise telt 3,5 miljoen collectiestukken die over de hele aarde werden verzameld tussen 1724 en vandaag en staat daarmee in de top 25 van de wereld. Het bevat dé referentiecollecties voor België, Latijns-Amerika en Midden-Afrika en wordt daarom veelvuldig geconsulteerd door wetenschappers van over de hele wereld. Daarom is de nood aan digitalisering erg groot, want een gedigitaliseerde collectie verkleint het risico op beschadiging van deze unieke stukken. Tevens versterkt digitalisering de internationale zichtbaarheid en ontsluit het de gegevens voor wetenschappers, amateurs en iedereen die er interesse in vertoont.
Dankzij de actie van technologische innovatie op initiatief van de Vlaamse regering, kan de Plantentuin Meise nu op een snelle en efficiënte manier 1,2 miljoen van de collectiestukken digitaliseren. Het project ter waarde van 1,65 miljoen euro kreeg de naam DOE! wat staat voor Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties. De opstartfase is achter de rug. Daarvoor werd door de vaste medewerkers al een hele weg afgelegd. Gedurende 18 maanden hebben 15 personen de collectiestukken geïnspecteerd en voorbereid.
In mei 2016 startte het eigenlijke digitaliseerwerk. Via een extern bedrijf werd er een hightech digitalisatiestraat geïnstalleerd die een heel jaar in werking zal zijn en dit tegen een enorme snelheid van 5000 specimens per dag.
De digitale beelden worden ondermeer opgeslagen bij VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, zo zijn ze veilig voor de toekomst. Na het digitaliseren komt nog de fase van het encoderen, dat is het invoeren van etiketgegevens in de institutionele database. De gegevens die op de herbariumetiketten vermeld staan, bevatten een schat aan informatie die de wetenschappers nodig hebben over de vindplaats, de kenmerken en de naamgeving van de planten. Dit is niet alleen belangrijk om de biodiversiteit beter te leren kennen en te beschrijven, maar ook voor klimaatstudies of bijvoorbeeld onderzoek rond invasieve plantensoorten. Dit encodeerwerk zou nog vele jaren vragen van de medewerkers. De Plantentuin zal dit echter versnellen door een gedeelte uit te besteden maar ook door zoveel mogelijk mensen oftewel ‘the crowd’ bij deze encodering te betrekken. Crowdsourcing is een uitgelezen kans en een typisch 21e eeuwse manier om het publiek nauwer te betrekken bij de collecties en het wetenschappelijk onderzoek.
Tenslotte worden alle gegevens beschikbaar gemaakt via het ‘digitaal herbarium’, dat is het platform op de website van de Plantentuin en te bereiken via volgende link: http://www.br.fgov.be/RESEARCH/COLLECTIONS/HERBARIUM/advancedsearch.php.
Zo wordt het herbarium makkelijk raadpleegbaar van buitenaf.
AcronymDOE!
StatusFinished
Effective start/end date1/01/1531/03/18

Research outputs

Projects

Datasets

Log in to Pure